Hvorfor gidde med litteraturen?

  • http://www.zinif.com/NShopping/GoodView_Item.asp?Gserial=597937“No matter how busy you may think you are, you must find time for reading, or surrender yourself to self-chosen ignorance.” ~ Confucius

En av de gamle klisjeene er at man må lese fordi hjernen får trim av det, og da kan man jo tenke, ja men dette er jo en klisjé. Det betyr ikke at det ikke er sant. Hvorfor skal man i ny og ne bare komme seg gjennom en bok, selv om man kanskje er lei? Gregory Currie, en professor i filosofi ved Universitetet i Nottingham, hevdet i New York Times at vi ikke burde hevde at litteratur forbedrer oss som mennesker, men det stemmer ikke. Det finnes beviser på det motsatte. Nyere, og ikke minst masse forskning som er gjort tidligere innenfor følgende felter: kognitiv forskning, psykologi, nevrovitenskap og generell vitenskap. Og det har vist seg, i overbevisende flertall, at lesing – sakte, oppslukende, rik på sensoriske detaljer og følelsesmessig og moralsk kompleksitet – er en særegen opplevelse som kan gjøre oss smartere, snillere og mer kreative.

Hvis du liker boken i utgangspunktet, er det viktig å lese den ferdig. Dette er for å få følelsen av at det var vits, og at du kan lese en ny bok med glede. Hvis du stopper halvveis i hver bok du leser, så kommer du aldri til å lese en hel bok med mindre du finner den perfekte boken ved en tilfeldighet. Hvis du leser en del bøker, finner du til slutt de du liker, og kan fortsette i det sporet. Da beriker du sjelelivet ditt betraktelig. Dessuten er det trim for hjernen. Bare det å lese en halvtime hver dag trimmer hjernen, og gjør at du sakte, men sikkert kommer deg gjennom en bok. Jeg er 100% overbevist om at det vil stå igjen som om du gjorde deg selv en tjeneste, for de fleste mennesker.