Litt informasjon om norsk poesi

poetry-in-garden-web11Hva slags former for poesi er populære i Norge?

Tradisjonell poesi er ikke noe Norge er store innenfor, og selv om vi åpenbart har mange gode poeter, og mange som sikkert lager veldig unik poesi, er det ikke mange poeter fra Norge som selger mye, verken i Norge eller utlandet, og det er lite om det i mediene. Helt generelt er det lite interesse for poesi i Norge. Men det finnes. Det finnes også visse historiske storheter, for eksempel perioden 600 – 1300 skiller seg ut. Dette er lenge siden, for å si det mildt. Mange dikt ble riktignok skrevet i Island, men av nordmenn. Det er også interessant å bemerke at Norge ikke produserte noe litteratur overhodet under den skandinaviske unionen. Mer om dette på side 4.

Selv om vi ikke er store på poesi, har vi opp gjennom historien derimot hatt mange store forfattere, dramatikere og skribenter i Norge. Den mer konkrete skriften er vi gode på. Kanskje vi er kalde og dystre. Hvem vet? De mest kjente av de som ikke skriver i dag er Henrik Ibsen, Knut Hamsun og Henrik Wergeland. Av de mest kjente i dag har vi Jon Fosse, Dag Solstad, Per Petterson og selvfølgelig Jo Nesbø. Ingen av disse er rene diktere, men spesielt Petterson og Fosse har mange poetiske innflytelser i språk og stil. De har på mange måter et poetisk språk, og er ikke opptatt av å fortelle spennende historier med et tydelig klimaks og mange dramatiske hendelser.

Av de aller mest kjente litterære periode, har ikke Norge vært ledende i samtlige, men vi har mange gode og store forfattere i mange av de. Av de vi kan nevne har vi hatt store forfattere innenfor følgende perioder:

Romantikken (Jonas Lie, Alexander Kielland, Henrik Wergeland, Bjørnstjerne Bjørnson)

Realismen (Henrik Ibsen, Alexander Kielland)

Naturalisme (Sigrid Undset)

Modernismen (Knut Hamsun, Tarjei Vesaas, Dag Solstad – post modernisme)

Eksistensialisme (Henrik Wergeland)

Humanismen (Ludvig Holberg)